https://wallpapercave.com/w/wp2309328

O scurtă istorie a brânzeturilor

Originile brânzeturilor se pierd în negura vremii, însă se crede că fabricarea brânzeturilor ar fi început în jurul anului 2800 î.Hr. Acum, aproximativ 5.000 de ani mai târziu, brânza se obține din diferite tipuri de lapte: lapte de ren în Laponia, lapte de bivoliță în Australia sau lapte de iac în Regatul Bhutan din Asia de Sud.

Laptele are același gust delicios peste tot în lume, însă diversitatea gusturilor, aromelor și texturilor brânzei este aproape infinită, aceasta din urmă fiind realizată în întreaga lume. Gustul și textura acesteia depind de tipul de lapte folosit, sol, climă și nu în ultimul rând, de iscusința și talentul producătorilor de brânzeturi.

Existența sortimentelor de brânză din Europa se datorează în primul rând cunoștințelor grecilor și, mai târziu ale romanilor, care, pornind de la aceste cunoștințe, ar fi descoperit rețete pentru a putea produce brânzeturi în întreaga Europă. Brânzeturile au reprezentat, de asemenea,  o sursă importantă de hrană pentru soldații romani în perioada în care imperiul lor se extindea tot mai mult.

https://wallpapercave.com/w/wp2309330

O mare parte din sortimentele de brânzeturi pe care le savurăm astăzi se datorează călugărilor din Evul Mediu care au avut un rol deosebit de important în istoria producției de brânzeturi. Sortimentele realizate de aceștia erau făcute în special din lapte de vacă, aveau o aromă blândă și se topeau ușor fiind adesea folosite la gătit. Aceste sortimente erau realizate mai ales în mănăstirile din Belgia, Franța și Elveția dar și în cele din Canada sau SUA și semănau foarte mult la gust cu brânza Edam.

Din punct de vedere istoric, dimensiunea brânzeturilor a fost influențată dintotdeauna de cantitatea de lapte disponibilă și de cât de aproape se aflau producătorii de brânzeturi de piețele unde își puteau vinde brânzeturile realizate. Astfel, brânza realizată la munte avea dimensiuni mai mari deoarece fermierii combinau laptele pentru a obține brânzeturi cu maturare lentă pe care le vindeau apoi la sfârșitul verii. În timp ce brânzeturile fabricate în văi și în apropierea piețelor mari erau mai mici, se maturau mai repede și erau vândute săptămânal.

Forma brânzeturilor a fost și ea influențată de-a lungul timpului de priceperea și talentul producătorilor, dar și de materiile prime aflate la îndemâna acestora. Acum, brânzeturile tradiționale din Europa sunt fabricate în zone speciale de diferiți producători artizanali, iar cantitatea de brânzeturi este suficient de mare încât să poată fi savurată în întreaga lume.

Acum există sute de sortimente de brânzeturi în întreaga lume care abia așteaptă să le descoperiți. Dacă nu ați reușit să le gustați încă pe toate, săptămâna viitoare veți afla care sunt cele mai renumite brânzeturi din lume pe care merită să le încercați oricând și oriunde veți avea ocazia.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *