Ce alegem? Chefir, Sana, sau Lapte Batut?

Sana, chefirul și laptele bătut sunt îndrăgite de toată lumea, iar în acest articol vă vom prezenta principalele beneficii ale acestora, dar si modul prin care sunt preparate si diferentele dintre ele. Citeste articolul pe care l-am pregatit pentru a afla mai multe!

Sana

Sana este un produs lactat obținut prin fermentarea controlată a laptelui de vacă cu culturi de bacterii lactice (mezofile), prin scaderea Ph-ului, rezultand coagularea proteinelor. Aceasta conține microorganisme care mențin echilibrul florei intestinale dar și vitamine și minerale precum: potasiu, calciu, B2, B12.

Ca gust, sana este un pic mai acidă decât restul băuturilor lactate, iar procentul de grăsime pe care îl conține este unul mai mare, in general 3.6 %.

Chefirul

Chefirul (cunoscut și sub numele de kefir) este un produs lactat obținut din lapte fermentat. Acesta se realizează prin introducerea granulelor de chefir în lapte de vacă, capră sau oaie.

Aceste granule de chefir reprezintă o combinație de drojdii (ciuperci) și bacterii, într-un amestec de lipide, zaharuri și proteine. Din această combinație, rezultă niște granule asemănătoare cu conopida.

Gustul chefirului este acrișor, un pic carbogazos, asemănător cu al unui iaurt mai diluat.

Chefirul este unul dintre puținele produse lactate pe care le pot consuma și persoanele cu intoleranță la lactoză. Acesta conține un anumit  tip de bacterii care descompune lactoza din stomacul persoanelor care au o deficiență a enzimei lactice.

De asemenea, chefirul le-ar putea fi de ajutor și persoanelor care suferă de alergii și astm.

1. Ajuta la un sistem imunitar puternic și un sistem digestiv sănătos.

Probioticele sunt microorganisme vii care contribuie la funcționarea normală a sistemului digestiv și a sistemului imunitar. Probioticele din chefir pot ajuta atât la îmbunătățirea digestiei, cât și la menținerea sănătății intestinului, acesta fiind și locul unde se află 70-80% din celulele care alcătuiesc sistemul imunitar.

2. Greutate normală

Chefirul este o sursă importantă de proteine, iar acest lucru contribuie la menținerea senzației de sațietate și la reducerea poftei de mâncare pe tot parcursul zilei.

3. Piele sănătoasă

Chefirul conține acizi alfa hidroxi (AHA), acești acizi contribuie la menținerea sănătății pielii fiind folosiți și în industria cosmetică.

4. Alte beneficii

Chefirul este o sursă bogată de calciu contribuind la sănătatea sistemului osos.

Chefirul conține triptofan, iar acest aminoacid ajută la creșterea nivelului de serotonină din creier.

Laptele bătut

Laptele bătut este un produs lactat fermentat care se obține ca produs secundar la producerea untului, dar si dupa metoda traditionala de ‘a lasa laptele la prins’.

Rezultatul acestui procedeu, pe meleagurile Bucovinei, se numeste “Chișleac”, sau Lapte Batut in termeni mai cunoscuti.

Principalele beneficii ale acestuia sunt:

  1. Laptele bătut este mai ușor de digerat decât laptele fiind astfel recomandat și persoanelor cu intoleranță la lactoză.
  2. Mineralele, vitaminele și probioticele ajută la îmbunătățirea sistemului digestiv și a imunității întregului organism. Probioticele din laptele bătut ne protejează organismul de boli și viruși. Laptele bătut ajută, de asemenea, și la o bună funcționare a sistemului digestiv, având în același timp un efect benefic asupra sănătății pielii.
  3. Laptele bătut are un conținut scăzut de grăsimi, este bogat în carbohidrați și îți oferă energia de care ai nevoie în timpul zilei. Laptele bătut are un gust răcoritor, perfect pentru zilele călduroase de vară. Datorită conținutului său scăzut de grăsimi poate preveni bolile cardiovasculare.

Gustul laptelui batut este mai putin acidulat ca si chefirul, mai putin sarat ca si sana dar mai acrisor.

În plus calciul din lapte scade absorţia de grăsimi, deci e recomandat după mesele bogate în carne. Dacă ai mâncat doar o salată sau un sandviş, cu un pahar de lapte bătut băut în completare o să ai stomacul plin timp de câteva ore fără să-ţi mai fie foame. Nu mai zic de varianta practică, de consumat la volan sau de avut în geantă: baton de cereale şi o sticluţă de lapte bătut – dietetic şi sănătos”, a concluzionat Mihaela Bilic pe pagina oficială de Facebook.

Ai citit articolul nostru de saptamana trecute? Te invitam sa il citesti pe link-ul urmator – 10 beneficii alte produselor lactate.

Young family having breakfast at home while woman is giving her small son a glass of milk.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *