Cele-mai-cunoscute-branzeturi-din-Europa-de-la-est-la-vest-280x180-1

Cele mai cunoscute brânzeturi din Europa, de la est la vest

Granițele Europei au fost mereu într-o continuă schimbare de-a lungul istoriei, astfel brânzeturile reprezintă un amestec deosebit de tradiții, texturi și gusturi care abia așteaptă să fie descoperite, de aceea în acest articol vă prezentăm care sunt cele mai cunoscute brânzeturi din Europa de Est și Europa de Vest și principalele caracteristici ale acestora.

Europa de Est  

1. Sulguni este un tip de brânză semi-tare realizat în Georgia. Acest tip de brânză are un gust blând și în același timp complex, iar textura acestuia este densă și elastică. Poate fi obținut din lapte de vacă, de capră sau de bivoliță. Sulguni se topește ușor fiind adesea folosit ca topping pentru pizza, paste sau salate.

https://purity.designuspro.com/wp-content/uploads/2019/07/syr-suluguni-3.jpg

2. Tenili este de asemenea un sortiment de brânză realizat în Georgia. Acest sortiment se obține din lapte de oaie sau de vacă. Laptele folosit în fabricarea acestuia are un conținut mai mare de grăsime. Tenili se deosebește de celelalte brânzeturi datorită procesului de fabricare complex care îi oferă un aspect unic.

https://agenda.ge/files/culture/tenili.jpg

3. Chechil este o brânză semi-moale realizată în Armenia. Acest sortiment are o textură cremoasă, fină și elastică, iar gustul acestuia este  untos, iute, cu o ușoară aromă de nuci. Chechil este făcut din lapte de vacă, de capră sau de oaie.

https://ro.pinterest.com/pin/330451691419256745/visual-search/?x=16&y=11&w=530&h=352&cropSource=6&imageSignature=73706ed303427ac91a7c97d46e9fc945

4. Shebolili Megruli Sulguni este un tip de brânză de origine georgiană din lapte de vacă, de capră, de bivol sau dintr-o combinație a celor trei. Această brânză semi-tare are o textură densă și elastică specifică.

https://georgianjournal.ge/media/images/georgianews/2017/October/Cuisine/smoked%20sulguni.jpg

5. Chanakh este o brânză moale realizată în Armenia. Aceasta are un gust proaspăt, sărat, blând și ușor picant, iar textura sa este sfărâmicioasă. Poate fi savurat cu legume și fructe, dar și cu vinuri albe sau roșii pentru a-i pune și mai bine în valoare complexitatea gustului.

 https://i.unitsfashion.com/images/001/image-143-6.jpg

Europa de Vest

1. Mozzarella este un sortiment de brânză moale realizat în sudul Italiei și apreciat în întreaga lume datorită texturii fine și cremoase, dar și gustului său proaspăt, lăptos, cremos și delicat, ușor de recunoscut oriunde și oricând. Acest sortiment este obținut din lapte de bivoliță sau lapte de vacă.

https://i.pinimg.com/564x/3f/ca/2e/3fca2e8d2452436aa64ee718df735f46.jpg

2. Ricotta este un tip de brânză proaspătă, cu o textură cremoasă, moale și elastică, dar și un gust lăptos și dulce, combinația perfectă atât pentru preparatele dulci, cât și pentru cele sărate (prăjituri sau aperitive). Acest tip de brânză realizat în partea de sud a Italiei este fabricat din lapte de vacă, de capră, de oaie sau de bivoliță.

https://www.thespruceeats.com/thmb/R_lt6sgKCWnue8FLMKKb77Ck0OU=/940x0/filters:no_upscale():max_bytes(150000):strip_icc():format(webp)/homemade-ricotta-cheese-recipe-591554-hero-01-84c8381860c941b68287296ea805b3cd.jpg

3. Parmezanul surprinde pe oricine datorită gustului intens și texturii dense fiind considerat sortimentul de cea mai bună calitate din lume. Acest sortiment face parte din categoria brânzeturilor tari produse din lapte de vacă nepasteurizat realizate în Italia. Parmezanul ras este perfect pentru paste și salate de crudități.

https://www.thespruceeats.com/thmb/JcfUWc4AEJ3WisgZK-J8W2WL1YQ=/940x0/filters:no_upscale():max_bytes(150000):strip_icc():format(webp)/Parmesan-cheese-GettyImages-117078872-5873ca725f9b584db3463216.jpg

4. Brie este un tip de brânză de origine franceză realizat din lapte de vacă nepasteurizat. Gustul acestuia este bogat și aromat, iar consistența este fină și cremoasă. Acest sortiment face parte din categoria brânzeturilor cu mucegai alb. Brie este considerată regina brânzeturilor franceze și este renumită în toate colțurile lumii.

https://unsplash.com/photos/WZpEOorfOwE

5. Gorgonzola este una dintre cele mai renumite brânzeturi din Italia datorită texturii moi și cremoase, gustului foarte aromat, aromei ușoare de nuci, dar și datorită vinișoarelor de mucegai albastru care îi oferă acel gust și aspect specific ce nu trec niciodată neobservate. Gorgonzola este fabricată din lapte de oaie sau de vacă.

https://unsplash.com/photos/Vr4GE2yTfjI

Dacă v-a plăcut acest articol, vă așteptăm și săptămâna viitoare pe blogul nostru, unde veți găsi un nou articol despre produse lactate. Până atunci, urmăriți-ne pe Facebook și Instagram pentru a afla mai multe informații interesante și utile, iar dacă vă este poftă de ceva gustos și sănătos, haideți să descoperiți întreaga gama de produse lactate Tudia online pe https://tudialactate.ro/produse/ sau în magazinele partenerilor nostri!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *