https://www.kingarthurbaking.com/sites/default/files/styles/featured_image_2x/public/2020-02/chocolate-cream-roll.jpg?itok=biWyNMmq

Ruladă cu cremă de ciocolată cu lapte

Săptămâna aceasta vă sugerăm să încercați o rețetă de ruladă super gustoasă, ideală pentru toți amatorii de dulciuri. Acest desert cu blat pufos, fin și delicios  este numai bun de savurat la ocazii speciale sau ca o gustare de zi cu zi. 

Ingrediente:

Blat:

 • 5 ouă
 • 5 linguri de zahăr
 • 5 linguri făină
 • 2 linguri cacao
 • 3 linguri ulei
 • 1/2 linguriță praf de copt
 • tonka sau altă aromă preferată

Cremă de ciocolată cu lapte:

 • 200 g ciocolată cu lapte
 • 200 ml  smântână Tudia pentru frișcă
 • tonka, pentru aromă

Glazură de ciocolată:

Mod de preparare:

Cremă de ciocolată cu lapte:

Începeți să pregătiți crema de ciocolată, pentru a avea timp să se răcească cât preparați blatul.

Amestecați ciocolata tocată sau ruptă bucățele cu mâna cu smântâna pentru friscă, se topește într-un vas, la foc mic. Amestecați  continuu, până se topește ciocolata, fără a da în clocot. Vasul se dă la congelator până crema se răcește foarte bine și începe să se întărească.

 • dacă nu vă grăbiți, crema se ține în frigider pentru câteva ore sau chiar peste noapte.

Crema răcită se mixează până devine fermă și pufoasă.

Blat:

Separați albușurile de gălbenușuri. Bateți albușurile  până devin o spumă tare cu un praf de sare, la viteza maximă a mixerului. Atunci când spuma s-a întărit bine adăugați zahărul pudră și mixăm până spuma devine densă și lucioasă. Spuma de albușuri se va tine bine de paletele mixerului.

Separat frecați gălbenușurile cu uleiul și puțină tonka rasă, până obțineți o emulsie stabilă. Turnați această emulsie peste albușuri. Dacă albușurile sunt bătute bine și corect, emulsia va rămâne deasupra, nu se va lăsa la fund. Dați mixerul la viteza cea mai mică și omogenizăm ușor compoziția.

 • tonka se folosește pentru aromă, dar dacă nu aveți o puteți înlocui cu aroma preferată  (rom, vanilie… )

Cerneți făina împreună cu cacaoa și praful de copt peste compoziția de ouă. Dați mixerul deoparte și amestecați totul cu o spatulă, ușor, cu mișcări de jos în sus.

Turnați compoziția în tava mare de la aragaz (~40/28 cm) tapetată cu hârtie de copt și dați tava la cuptor la foc mediu (180 grade sau 160 grade la cuptor cu ventilație, pentru aproximativ 20-25 de minute, până blatul devine ferm la atingere. Blatul trebuie să fie ferm la atingere, să nu se lipească de mână, dar moale.

Scoateți blatul din tavă, îl lăsați  la răcorit puțin, apoi îl rulați cu tot cu hârtia de copt.

Asamblare:

Blatul se desfășoară și se desprinde ușor de pe hârtia de copt. Puneți crema de ciocolată în strat uniform peste blatul de ruladă și rulați cât mai strâns posibil. Înveliți strâns în hârtie de copt sau folie alimentară și lăsați la rece pentru (măcar) o jumătate de oră. Ornați rulada cu glazură de ciocolată.

Glazura de ciocolată:

Ciocolata ruptă bucătele, smântâna pentru friscă și untul se pun într-un vas, pe foc mic (sau la bain-marie) și se fierbe, fără a da în clocot, până se topeste ciocolata. Lăsați la răcit până ajunge la temperatura camerei, după care adăugați-o în strat uniform peste ruladă.

Păstrați rulada la rece până în momentul servirii.

Sperăm că această rețetă vă va inspira să folosiți untul și smântâna Tudia și în alte rețete pe care le îndrăgiți pentru a le oferi același gust savuros de fiecare dată. Vă dorim poftă bună și spor la gătit această rețetă gustoasă și răcoritoare de prăjitură cu cremă de lămâie.

Dacă v-a plăcut această rețetă, puteți afla mai multe informații despre unt aici și aici. Vă sugerăm să încercați și tarta cu iaurt și fructe.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *