https://cdn.catine.ro/wp-content/uploads/2024/06/prajitura-rasturnata-cu-caise-si-ciocolata.jpg

Prăjitură răsturnată cu caise și ciocolată

Dacă și vouă vă este dor de un desert cu fructe de sezon, atunci vă propunem această rețetă de prăjitură răsturnată cu caise și ciocolată. Se pregătește ușor, are un blat dens și umed, iar amestecul de culori oferă acestui desert un aspect desăvârșit și un gust delicios, numai bun de savurat în zilele toride de vară.

Ingrediente:

  • 6 ouă
  • 100 gr zahăr
  • 100 gr făină
  • 200 gr ciocolată amăruie
  • 225 gr unt Tudia
  • un praf sare
  • 10-12 caise
  • 5 gr praf de copt
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • 25 gr unt Tudia pentru uns tava
  • 20-25 g zahăr pentru pudrat tava

Mod de preparare:

Compoziția de blat cu ciocolată: mai întâi topim ciocolata împreună cu 225 gr de unt. Putem topi ingredientele pe baie de aburi sau la microunde. După ce se topește, lăsăm compoziția să se răcească puțin și ne ocupăm de celelalte ingrediente.

Dar înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru blatul prăjiturii, încălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.

După aceea, pregătim o tavă cu dimensiunile aproximative de 23/36 cm, pe care o ungem din belșug cu unt moale și presărăm zahăr pe toată suprafața.

Spălăm caisele, le ștergem cu prosoape de hârtie și le tăiem în jumătăți, apoi îndepărtăm sâmburii. Așezăm jumătățile de caise în tavă, cu decupajul în jos, la distanțe de 2-3 mm una de cealaltă, pentru a putea porționa prăjitura printre ele.

Separăm albușurile de gălbenușuri în două boluri. Adăugăm un praf de sare peste albușuri și le amestecăm cu mixerul până când devin spumoase. Adăugăm treptat zahărul, în timp ce amestecăm energic. Oprim mixerul când am obținut o bezea fermă.

Apoi, adăugăm ciocolata topită, ușor călduță și amestecăm ușor cu o spatulă până la omogenizarea compoziției. Încorporăm și gălbenușurile, amestecând ușor pentru a nu se lăsa compoziția.

Amestecăm bicarbonatul cu sucul de lămâie și îl adăugăm în compoziție. După aceea, adăugăm făina trecută prin sită împreună cu praful de copt.

Întindem compoziția de blat cu ciocolată peste caise și o nivelăm uniform la suprafață. Introducem tava în cuptorul încălzit și lăsăm prăjitura să se coacă timp 35 de minute, la 180 de grade Celsius.

După ce s-a copt, răsturnăm imediat prăjitura pe un platou încăpător, pentru a nu se lipi caisele de baza tăvii.

O lăsăm să se răcească bine înainte de a o porționa. Opțional, o putem orna și cu zahăr pudră.

Sperăm că această rețetă vă va inspira să folosiți untul Tudia și în alte rețete pe care le îndrăgiți pentru a le oferi același gust savuros de fiecare dată. Vă dorim poftă bună tuturor!

Dacă v-a plăcut acest articol, încercați și această rețetă de ciorbă de legume dreasă cu iaurt.

Aflați mai multe informații despre untul Tudia găsiți aici și aici.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *