Cornurile, indiferent cu ce sunt umplute, pot fi una din opțiunile pentru gustarea de la primele ore ale zilei. Acestea pot fi savurate la micul dejun sau în pauza de masă. Sunt adorate și de cei mici, iar dacă sunt preparate în casă, sunt și delicioase, dar și mai sănătoase.
Aluatul cu cartofi este unul special, cartofii îi conferă o consistență delicată, iar cornurile ies moi și pufoase. Se păstrează fragede 3-4 zile, ținute la rece în pungi de plastic.
Ingrediente pentru aluat:
- 500 gr de cartofi fierți
- 500 gr de făină
- 25 gr de drojdie proaspătă
- 1 linguriță de zahăr
- 50 ml de de lapte
- 50 ml de ulei
- 2 ouă de mărime medie
- 1 linguriță de sare
Pentru umplutură:
- 300 gr de cașcaval Tudia
Pentru uns și decorat cornurile:
- 1 ou
- semințe de susan sau mac
Mod de preparare:
Pasul 1: Începem cu pregătirea cartofilor pentru aluat, pe care îi spălăm bine și îi punem la fiert, fără să-i decojim. Îi fierbem în apă, cât să fie bine acoperiți, iar când se pătrund la testul cu furculița, scurgem apa și lăsăm cartofii puțin să se răcească, pentru a-i putea curăța.
Pasul 2: După ce am curățat cartofii, îi punem într-un bol încăpător și îi pasăm cu dispozitivul pentru piure.
Pasul 3: Într-un bol mai mic, amestecăm drojdia cu zahărul și laptele călduț, până când se lichefiază. Lăsăm drojdia să se activeze, până când devine spumoasă.
Pasul 4: Peste piureul de cartofi adăugăm făina trecută prin sită, ouăle amestecate cu sarea, uleiul și drojdia activată. Amestecăm bine toate aceste ingrediente și frământă aluatul, până când devine omogen. Dacă este lipicios, mai adăugăm câte puțină făină.
Pasul 5: Acoperim aluatul cu un ștergar și îl lăsăm la dospit la loc cald, pentru 40-50 de minute sau până când își dublează volumul.
Pasul 6: Presărăm făină pe masa de lucru și scoatem aluatul din bol. Îl împărțim în două părți egale. Întindem fiecare parte de aluat cu sucitorul în câte o foaie circulară cu diametrul de aproximativ 40 cm. Secționăm foaia de aluat în 12 bucăți triunghiulare, aproximativ egale. Crestăm puțin baza fiecărui triunghi exact la jumătatea acesteia. Tăiem brânza în bucăți dreptunghiulare și așezăm bucățile la baza fiecărui triunghi de aluat.
Pasul 7: Întindem ușor de vârfurile de la bază și le rulăm cu brânza în interior și obținem astfel niște cornuri frumoase și uniforme. Așezăm cornurile în tăvi acoperite cu hârtie de copt și le mai lăsăm la cuptor timp de aproximativ 30 de minute. Încălzim cuptorul la 200 de grade Celsius.
Pasul 8: Ungem cornurile cu ou bătut și presărăm semințe peste ele. Le coacem pentru 10 minute la 200 de grade Celsius, apoi micșorăm temperatura la 180 de grade Celsius și le mai coacem timp de 15-20 de minute.
Vă puteți bucura de gustul cornurilor din aluat cu cartofi umplute cu brânză, servite atât calde, cât și reci.
Sperăm că această rețetă vă va inspira să folosiți cașcavalul Tudia și în alte rețete pe care le îndrăgiți pentru a le oferi același gust savuros de fiecare data. Vă dorim poftă bună tuturor!
Dacă v-a plăcut acest articol, încercați și această rețetă de budincă din piept de pui și cartofi.