Chefirul face parte din categoria produselor lactate fermentate datorită conținutului său bogat în probiotice. Acesta are un gust acid și o textură cremoasă, asemănătoare cu cea a iaurtului cu conținut redus de grăsime. Haideți să descoperim împreună care sunt cele mai importante beneficii ale consumului regulat de chefir asupra sănătății întregului organism.

Beneficiile consumului de chefir Tudia

Chefirul face parte din categoria produselor lactate fermentate datorită conținutului său bogat în probiotice. Acesta are un gust acid și o textură cremoasă, asemănătoare cu cea a iaurtului cu conținut redus de grăsime. Haideți să descoperim împreună care sunt cele mai importante beneficii ale consumului regulat de chefir asupra sănătății întregului organism.

Chefirul este o băutură fermentată obținută de regulă din lapte sau apă și boabe de chefir. Aceste boabe sunt alcătuite din amestecuri gelatinoase de dimensiuni reduse, având o culoare albă până la galben deschis. Ele conțin microorganisme probiotice, precum bacterii de acid lactic, drojdii și bacterii de acid acetic. Compoziția bacteriană a boabelor de chefir depinde de condițiile climatice în care se dezvoltă și este formată, în principal, din bacterii Lactobacillus.

Chefirul: o sursă bogată de nutrienți

Chefirul conține o gamă variată de nutrienți, cum ar fi proteine de calitate, calciu, vitamina A, vitamina B12 și vitamina D. Mai mult, această băutură furnizează și alte elemente importante precum: acid lactic, acid acetic, cât și acid glicolic, o mică cantitate de alcool etilic, dioxid de carbon și polizaharide. De obicei, chefirul nu are un gust dulce, însă unii producători aleg să adauge zahăr și diverse arome pentru a-i îmbunătăți gustul.

Chefirul obișnuit poate fi făcut din orice tip de lapte, cum ar fi laptele de capră, laptele de bivoliță, laptele de oaie sau laptele de vacă, conform informațiilor furnizate de Forbes. Fiecare tip de lapte oferă chefirului un gust și o compoziție microbiană ușor diferite.

De asemenea, există un tip de chefir potrivit și pentru persoanele care nu pot sau nu doresc să consume lapte. Acesta este obținut din apă și zahăr brun și este cunoscut sub denumirea de chefir de apă sau chefir de zahăr. Poate fi preparat și din lapte de origine vegetală, cum ar fi laptele de soia.

Chefirul: o sursă bogată de probiotice

Unul dintre cele mai importante beneficii ale chefirului este conținutul bogat în diverse tulpini de bacterii vii, transformându-l într-unul dintre cele mai bogate alimente în probiotice. Aceste probiotice sunt microorganisme vii, cum ar fi bacteriile și drojdiile.

Acestea pot influența compoziția bacteriilor din intestin, să îmbunătățească funcția de barieră intestinală, să susțină o digestie sănătoasă și să faciliteze producerea acizilor grași cu lanț scurt, compuși ce contribuie la îmbunătățirea stării generale de sănătate și la reducerea riscului de boli cronice. Pe lângă acestea, pot contribui și la întărirea sistemului imunitar.

Chefirul: proprietăți antiinflamatoare 

Chefirul are capacitatea de a contribui la reducerea inflamației prin inhibarea activității citokinelor proinflamatorii, aceste proteine având un rol deosebit de important în declanșarea durerii și inflamației. În plus, acesta poate stimula creșterea concentrațiilor de citokine antiinflamatorii, contribuind astfel la scăderea riscului de dezvoltare a unor boli specifice și a complicațiilor asociate acestora.

 Chefirul: un aliat de nădejde împotriva infecțiilor bacteriene

Chefirul îmbunătățește capacitatea organismului de a lupta împotriva microorganismelor dăunătoare. Potrivit informațiilor furnizate de BBC Good Food, anumite bacterii prezente în chefir au potențialul de a proteja în mod eficient organismul împotriva infecțiilor bacteriene. Acestea ar putea inhiba dezvoltarea tulpinilor dăunătoare precum salmonella, Helicobacter pylori și Escherichia coli.

Chefirul și nivelul de glicemie 

Chefirul poate contribui la gestionarea nivelului de zahăr din sânge, mai ales în cazul persoanelor diagnosticate cu diabet de tip 2. Consumul zilnic de chefir poate determina o scădere a nivelului glicemiei à jeun (glicemie bazală), poate diminua nivelul hemoglobinei glicozilate și poate reduce rezistența la insulină în cazul pacienților cu diabet de tip 2.

Sperăm că acest articol vă va inspira să folosiți kefirul Tudia și în alte rețete pe care le îndrăgiți pentru a le oferi același gust savuros de fiecare data. Vă dorim poftă bună tuturor!

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți afla mai multe informații despre kefir aici și vă sugerăm să încercați această rețetă de biscuiți delicioși cu kefir Tudia.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *